Επιδιώκουν επιστροφή στην απόλυτη απομόνωση

30 04 2010

Την Δευτέρα 19 Απριλίου, ο Χριστόδουλος Ξηρός έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα».

Την επομένη, έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο κελί του. Οι φύλακες τον ενημέρωσαν ότι ψάχνουν για κινητό. Φυσικά, γνώριζαν πολύ καλά ότι η συνέντευξη δόθηκε από το καρτοκινητό της φυλακής, το οποίο άλλωστε παρακολουθείται. Οπως ενημερώθηκε ο πολιτικός κρατούμενος, η εντολή για τον έλεγχο δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά από μερικές μέρες, ο Χριστόδουλος Ξηρός κλήθηκε στο Πειθαρχικό της φυλακής, με την κατηγορία της «απείθειας». Οπως ενημερώθηκε, δεν έχει δικαίωμα να επικοινωνεί τηλεφωνικά παρά μόνο με τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου.

Ο Χρ. Ξηρός αρνήθηκε την κατηγορία και απάντησε ότι η φυλάκισή του δεν του στερεί το συνταγματικό δικαίωμα της επικοινωνίας, το οποίο θα συνεχίσει να ασκεί όπως μέχρι τώρα.

Το Πειθαρχικό τον απάλλαξε από την κατηγορία με το σκεπτικό ότι δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη απαγόρευση.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Ερχονται σε μια εποχή που φουντώνει και πάλι η τρομοϋστερία, ενώ εξαπολύεται ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» απ’ αφορμή την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Φαίνεται πως εκείνοι που ενορχηστρώνουν τη νέα φάση της τρομοϋστερίας, σε μια περίοδο που εξαπολύεται μια πρωτοφανής επίθεση ενάντια στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, επιθυμούν να επιστρέψουν οι πολιτικοί κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν στο καθεστώς της απόλυτης απομόνωσης των πρώτων μηνών μετά τη σύλληψή τους. Τότε που έμεναν κλειδωμένοι στα κελιά τους 23 ώρες το 24ωρο, που απαγορευόταν ο κοινός προαυλισμός, ενώ επιτρεπόταν η τηλεφωνική επικοινωνία μόνο με τους συγγενείς τους που είχαν δικαίωμα επισκεπτηρίου.

Θυμίζουμε ότι, παρά την κατάργηση εκείνου του καθεστώτος «λευκών κελιών», που έγινε χάρη στον αγώνα των ίδιων των κρατουμένων και του κινήματος αλληλεγγύης, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί κρατούμενοι εξακολουθούν να κρατούνται σε ένα «ειδικό καθεστώς» (που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα), χωρίς καμιά δυνατότητα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους κρατούμενους της φυλακής. Το τηλέφωνο είναι η μοναδική δυνατότητα επικοινωνίας τους με άλλο κόσμο, πέρα από τους στενούς συγγενείς και τους συνηγόρους τους.

Καταγγέλλουμε τις πειθαρχικές διώξεις και δηλώνουμε ότι το κίνημα αλληλεγγύης θα παλέψει ενάντια σε κάθε απόπειρα συρρίκνωσης των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους πολιτικούς κρατούμενους.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Advertisements

Ενέργειες

Information
Αρέσει σε %d bloggers: